top of page

Adatgyűjtő alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre

Frissítve: 2022. júl. 5.

Egyre több cég életében játszik már kiemelten fontos szerepet a hatékony raktárkezelés és a gördülékeny logisztika biztosítása. Ez az alapja a gazdaságos gyártásnak, zökkenőmentes ügyfélkiszolgálásnak és a cash-flow igényeket kielégítő készletgazdálkodás megteremtésének is.


Mindemellett a pontos tárgyi eszköz leltár nemcsak a kötelező számvitel szempontjából vált fontossá, hanem komoly értéket képvisel a cégvagyon materiális elemeinek nyilvántartása szempontjából is.


Adatgyűjtő alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre | vonalkód, qr kód, RF ID
Adatgyűjtő alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre | vonalkód, qr kód, RF ID

Ha ezekben az üzleti folyamatokban arra törekszünk, hogy ne veszítsünk a nehezen felépített versenyképességünkből, akkor kikerülhetetlen alapfeladat a lehető leggyorsabb és legpontosabb adatgyűjtési protokoll kialakítása. Ennek fontos része a megfelelő adatrögzítés támogatása, az egyedi beazonosítást kialakításán keresztül akár vonalkóddal, QR-kóddal vagy RFID-val. Sok vállalkozás ennek a feladatcsoportnak a kezelése kapcsán rengeteg lehetőségét hagy kiaknázatlanul. Ennek okai egyszerűek:

  • évekkel ezelőtt kialakított adatgyűjtési szokások, folyamatok továbbfejlesztésének hiánya

  • elavult, vagy nem is létező eszközös és szoftveres adatgyűjtési támogatás

  • kopott, sérült, régi vonalkódok használata


Az adatgyűjtési és adatkezelési folyamatok naprakész igényekhez való igazítása egy olyan cégfejlesztési lépés, aminek pozitív hatásaira nem kell éveket várni, az eredmények szinte azonnal érezhetőek. Mi ebben tudunk segítségére lenni.


Adatgyűjtő alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre

Ha Ön még nem alakított ki eszköz és szoftver támogatott adatgyűjtési megoldást, akkor erősen javasolt opció, hogy vegye fel szakértőnkkel a kapcsolatot! Ennek a cikknek az elolvasása és a kapcsolatfelvételből eredő előrelépéssel biztos, hogy elégedett lesz. Segítünk kiválasztani a megfelelő vonalkódos, QR-kódos, RFID-s rendszert.


Ha Ön már rendelkezik valamely kiépített rendszerrel, akkor már biztos tapasztalta, hogy milyen nagy mértékben befolyásolja az adott eszköz és alkalmazott szoftver az adatgyűjtés folyamatának hatékonyságát. És azt is nap, mint nap átéli, hogy miként lehet egy alapjában végtelenül egyszerű adatrögzítési feladat végrehajtása valóban gyors, és hibamentes vagy igazi üzemeltetési rémálom.


Ezen végkifejleteknek két alaptényezője van:

  • alkalmazott eszközök

  • adatgyűjtő és adatfeldolgozó alkalmazások


Nézzük először az eszközt!

Az érthetőség szempontjából vegyünk 2 konkrét típust, amelyek jól szimbolizálják a két eszközös megoldás közötti működés logikai különbséget.

Előre szeretnénk leszögezni, alapból nincs a két irányvonal közül egyértelműen jobb, vagy rosszabb. Ez mindig adott cég, adott adatgyűjtési folyamatának paramétereitől függ. Mindkét verzió más területen erős, és más területen kíván kompromisszumokat. Viszont mindkét megoldás megbízható, bizonyítottan helyt tud állni a saját területén.


Adatgyűjtő alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre | vonalkód, qr kód, RF ID
Adatgyűjtő alkalmazás fejlesztése mobil eszközökre | vonalkód, qr kód, RF ID

Symbol MC3090 adatgyűjtő Windows CE

Erősségek: Strapabíró, ipari kivitel, hosszú üzemidőt biztosító nagy kapacitású akkumulátorral. Sajnos csak 1D-s vonalkódot olvas, viszont azt extrém nagy megbízhatósággal, szinte sose olvas félre. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy rendelkezik fizikai gombokkal, mely sok esetben megkönnyíti, gyorsabbá teszi az adatbevitelt. TFT érintő kijelzővel rendelkezik, mely alacsony energiafelhasználása mellett a ceruzával működő érintés bevitel miatt minimalizálható a véletlen érintés miatti adatbevitel vagy félrekattintás. További közkedvelt megoldása a forgatható lézeres vonalkód olvasó fej, mely még inkább testre szabhatóvá teszi az alkalmazhatóságát. Ez az eszköz is csuklópánttal kézhez rögzíthető, így a pakolásnál, szükséges árumozgatásnál nem korlátozza a felhasználót.


Gyengeségek: Mára elavult, már nem támogatott operációs rendszer alatt fut (WinXP .Net2.0), Nem kompatibilis már a legtöbb hozzá kapcsolódó egyéb perifériával (pl.: nyomtató)

Preferált felhasználási területei: készletleltár, komissiózás


Android TC26 adatgyűjtő

Erősségek: Android alapú ipari okoseszköz, amin keresztül biztosíthatón az automatikusan frissülő, támogatott szoftverkörnyezet. Vonalkód és QR kód olvasására is alkalmas (1D, 2D kódok) illetve rendelhető RFID olvasóval is. Minden mai modern eszközzel kompatibilis ezáltal könnyen integrálható. A stabil, pontos adatgyűjtési funkción kívül alkalma egyéb androidos alkalmazások futtatására is, de korlátozható csak alapfunkciók kiszolgálására is. Így maga az eszköz felhasználási céltól függően még sokoldalúbb lehet. Moduláris felépítéséből adódóan az adott feladat ellátásához szükséges hardverelemekkel rendelhető, pl.: akár SIM kártyával is, így mobilnet és akár telefonálási funkciók is adott válnak egy eszközön belül.


Gyengeségek: Nem rendelkezik fizikai gombsorral, így bizonyos esetekben komplikáltabb az adatbevitel, pl.: kesztyűs vagy piszkos kéz. A lézeres olvasófej egysége fix irányú, nem forgatható. Így a beolvasási kézmozgási protokoll kötött. Ez bizonyos esetekben valamelyest hosszabb adatrögzítési időt igényel, illetve picit nagyobb fizikai fáradtságot tud okozni.


A fent felsorolt eszköz működésbeli különbségekből feltérképezhető, hogy az adott cégnél milyen folyamat optimalizálási lehetőségeket rejtenek maguk a jól megválasztott eszközök. Ezt az optimalizálást tovább erősíti a cég specifikus igényeihez és paramétereihez igazított adatgyűjtő alkalmazás. Ennek a feladata, egyrészről a meglévő, berögzült folyamatok újragondolási lehetősége, másrészről az ismert adatgyűjtő eszköz erősségeinek maximális kiaknázása, gyengeségeinek esetleges tompítása és utoljára, de nem utolsó sorban adatgyűjtési célokra speciálisan létrehozott alkalmazás, mint céleszköz hatékonyságnövelő ereje. Ezekkel az egyedi alkalmazásokkal hatékonyan kezelhetőek az offline-online adatkezelés és többek között az instabil internet elérés által generált problémák is.


Mit jelenthet ez a valóságban:


Nézzük mindezt egy egyszerű képlettel! A hatékonysági együttható 3 tényező szorzatából állapítható meg:


Adatgyűjtési folyamat hatékonysága * Adatgyűjtő eszköz hatékonysága * Adatgyűjtő alkalmazás hatékonysága


A példa kedvéért minden értéke a jelen állapotban, a fejlesztések előtt legyen 1.


Így az adatgyűjtésünk hatékonysági együtthatója: 1*1*1= 1


Ha a fejlesztések által minden területen csak 10%-os hatékonyság növekedést érünk el akkor az fejlesztett hatékonysági együttható:


1,1*1,1*1,1 = 1,31 - azaz 31%-os növekedés.


Eszközöket fejlesztünk partnereink fejlődéséhez (pár referencia a teljesség igénye nélkül):


  • DWS Inventory Kft - készlet leltár, tárgyi eszköz leltár, komissiózás

  • FiWi Hűt Kft. - raktár készlet kezelés

  • Vintage Mood Kft. - raktár készlet kezelés, gyártás támogatás

  • MadeInPécs Kft. - beléptetés, jegy hitelesítés


Aknázza ki Ön is általunk a cégében rejlő eddig passzív lehetőségeket!


K3 Az ipari szoftverfejlesztő


110 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page