top of page

Agilis módszertan összefoglaló

Agilis módszertan összefoglaló nem csak IT-soknak.

Mi is az agilis projekt, mit is jelent egyáltalán az agilis fejlesztés? Ma már egyre többen érdeklődnek az agilis projektmenedzsmentről. Az agilitásról készült egy-egy összefoglaló írás azok számára, akik most ismerkednek az agilis projektmenedzsmenttel.


Agilis módszertan összefoglaló
Agilis módszertan összefoglaló

Agilis = gyors és hatékony

Már az IT-n kívül más iparágakban is kezd elterjedni az agilitás. Ez egy, a témát átfogó írás, ami segít megismerkedni az egyik keretrendszerrel, azonban előtte az alapelveket hasznos megérteni.

Az agilitás használható más iparágakban is, mert található az agilis kiáltvány alkotóelemeiben olyan pont, ami más iparágban alkalmazható, azonban ehhez mélyebben meg kell érteni az egész filozófiát.


Bevezetés az agilitásba

Az agilis projektszemlélet kialakulása

A szoftverfejlesztők a vízesés módszer helyet egy rugalmasabb fejlesztési módszert szerettek volna használni. Az ok az volt, hogy a technológia rohamosan fejlődött és a vízeséses módszerrel a gyorsan növekvő és komplexebb igényeket kielégítő hagyományos módszer nem működött. Sokszor csúszások és költségnövekedés volt a jellemző.

Az 1990-es évektől kezdődött el az agilis szemlélet kialakulása, azonban az első agilis szoftverfejlesztés gyökerei az 1990-es évek közepére nyúlnak vissza, amikor is 1995-ben megalakult a Scrum.

2001-ben 17 szoftverfejlesztő lefektette a legfőbb alapelveket az agilis fejlesztés szempontjából, az Agilis Manifestot, azaz az Agilis kiáltványt.


Aki most ismerkedik az agilitással, hasznos az alkotó elveken átrágnia magát akár többször is! Legfontosabb: megérteni az alapelveket!

A Te iparágadban hogyan lehetne használni ezeket az alapelveket?

Például egy hardware fejlesztése esetén mennyire változhatnak a fejlesztés vége felé a követelmények?

Mennyire gyakran tudsz működő terméket, hardwaret szállítani?

Milyen mértékben működhetnek a leírt pontok marketing esetén? Vagy egy kkv esetén?


Az egész összefoglalóból ezt a részt a legfontosabb tudomásul venni, mert erre épül az egész agilitás, ettől gyorsabb és hatékonyabb az egész filozófia.


Az agilitás csak segítség a cégeknek, nem megoldás. Ha eddig is nehezen haladtak a dolgok, ezzel a módszerrel sem fog könnyebben menni.


Az agilis projektmenedzsment jelentése

Az agilis gondolkodásmód négy fő érték alapján nyugszik.

(Nem keverendő össze a Scrummal! A Scrum egy módszertan, aminek kialakult folyamata van.)

A gondolkodásmódot az agilis kiáltvány foglalja össze.

A lényege, hogy a négy fő alapelve mentén kerüljön a projekt megvalósításra, azonban a hagyományos projektvezetési módszereket sem szabad teljesen mellőzni.


A négy pont kifejtve az agilis Manifestoból

Első pont Nem azt jelenti, hogy a módszereket és az eszközöket el kell felejteni, hanem hogy a személyes beszélgetés, kapcsolat sokkal többet segít, mint a személytelen üzenet vagy dokumentumkitöltés és küldés.


Második pont A régi fejlesztési módszer során kiterjedt dokumentumokat kellett elkészíteni a tesztelés előtt, azonban egy működő szoftver fontosabb a dokumentumnál. A dokumentumokat később is el lehet készíteni.


Harmadik pont Természetesen szerződésre szükség van, azonban az még a fejlesztés során a megrendelő igényei szerint kéz a kézben egyeztethetők, a merev szerződésre mutogatással szemben. A csapatoknak együtt kell működnie a megrendelővel!


Negyedik pont Semmi sem működik mindig a terv alapján. Ahelyett, hogy a nem működő terv bármi áron is követésre kerüljön, hasznosabb, ha a terv inkább kisebb módosításokon megy keresztül és az kerül követésre.


125 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page